Clicky


Tusk wil direct einde aan oorlog Oekraïne

Tusk wil direct einde aan oorlog Oekraïne
01-09-2014 15:54 | Buitenland | auteur De Redactie

GDANSK - Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, maandag precies 75 jaar geleden, laat duidelijk zien waarom Europa direct een einde moet maken aan de crisis in Oekraïne. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk maandag gezegd. Tusk werd zaterdag gekozen als de opvolger van Europees president Herman Van Rompuy.

Tusk hield zijn toespraak in de Poolse havenstad Gdansk, op het schiereiland Westerplatte, waar op 1 september 1939 de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog werden gelost door een Duits oorlogsschip. Twee weken later viel het Sovjetleger het oosten van Polen binnen. De inval was onderdeel van een overeenkomst tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie om Polen onderling te verdelen.

"Als we vandaag de dag kijken naar de tragedie in Oekraïne, dat in het oosten van ons continent in oorlog is - want dat woord moeten we hier gebruiken - dan moet duidelijk zijn dat september 1939 niet moet worden herhaald", aldus Tusk. De les die Europa volgens hem moet trekken uit WOII moet 'geen les van naïef optimisme' zijn, omdat de veiligheid van het werelddeel 'moed, verbeeldingskracht en daadkrachtig handelen' vereist.



De veiligheid van Europa in het licht van gewapende conflicten is de belangrijkste prioriteit op de NAVO-top die donderdag van start gaat in Wales. Polen en andere Baltische staten, de pijnlijke geschiedenis in het achterhoofd, hebben aangedrongen op een forse en permanente aanwezigheid van NAVO-militairen op hun grondgebied.

"Van Westerplatte tot aan alle Europese hoofdsteden en de NAVO-top dringen we erop aan dat Europese, transatlantische solidariteit ook een praktische kant heeft. Er is nog tijd om diegenen in Europa en de rest van de wereld te stoppen voor wie geweld, macht en agressie opnieuw het wapenarsenaal van politieke activiteit is geworden." (Novum/AP)