Clicky


Nederlandse boeren niet blij met melkopslag

Nederlandse boeren niet blij met melkopslag
01-09-2014 13:34 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De tijdelijke opslag van melkproducten is niet de juiste oplossing tegen de gevolgen van de Russische boycot voor de Europese zuivelsector. Het is beter om de melk permanent van de markt te halen, stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maandag. Volgens de NMV stabiliseert de tijdelijke opslag van producten de zuivelmarkt niet.

Die producten komen later namelijk alsnog op de markt, wat dan opnieuw tot een prijsdaling zal leiden. De melkboerenbond pleit in plaats daarvan voor een budget waarmee melkveehouders op vrijwillige basis hun productie helemaal van de markt kunnen halen. Voor de groente- en fruitsector is hiervoor al 125 miljoen euro beschikbaar gesteld.

"We hebben in het verleden laten zien dat als er meer vraag is, we de productie snel kunnen opschroeven", legt een woordvoerder uit. "Terugschroeven kunnen we ook." Melkboeren kunnen bijvoorbeeld vee verkopen. Het is niet de bedoeling dat melk wordt weggegooid.

De Europese Commissie kondigde donderdag aan dat zuivelbedrijven financiële steun krijgen als zij boter, melkpoeder en kazen willen opslaan, om zo het overschot aan zuivel van de markt te halen. Hoeveel hiervoor beschikbaar komt, is nog niet bekend.

De Europese noodmaatregelen die nu worden getroffen, worden wat de NMV betreft onderdeel van een bredere regulering van de melkproductie. Tot nu toe werd dat geregeld door een maximum in te stellen. De melkquota worden volgend jaar afgeschaft. In plaats daarvan moet er een bandbreedte komen van een minimum- en maximumproductie, vindt de NMV al langer. Deze flexibele regulering moet de markt versterken. "De boycot van Rusland toont wel aan hoe kwetsbaar de zuivelmarkt is." (Novum)