Clicky


Samsom voor strengere sancties Rusland

Samsom voor strengere sancties Rusland
30-08-2014 18:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - PvdA-leider Diederik Samsom wil dat de sancties tegen Rusland worden aangescherpt. Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Volgens Samsom moet het moeilijker worden voor Russische bedrijven om in de Europese Unie aan kapitaal te komen. Ook zouden meer tegoeden moeten worden bevroren. Een militaire oplossing is er volgens de PvdA-leider niet.

De Europese regeringsleiders zijn zaterdag bijeen in Brussel, waar ze onder meer de situatie rond Oekraïne en de Russische inmenging in het land bespreken. Volgens Samsom vraagt de situatie om nieuwe sancties. "Ja, dat vind ik. En dat vinden velen met mij." Hij verwacht dan ook dat de Europese Raad een besluit neemt over sancties, al is dat volgens hem nog niet helemaal afgekaart.

De sancties die de leider van de kleinste regeringspartij verwacht liggen op het gebied van kapitaal en financiële markten. "Maar ook in het bevriezen van de tegoeden van de kring rond Poetin kunnen we nog een aantal stappen zetten die wel degelijk effectief zijn", aldus Samsom. "Laten we die hoop nou niet verloren laten gaan, want dan hebben we alleen nog militaire oplossingen, en er is geen militaire oplossing." Wapengekletter verergert volgens Samson de situatie slechts.

Premier Mark Rutte (VVD) zei bij aankomst in Brussel dat hij voorstander is van een onderzoek door de Europese Commissie naar het effect van de Europese sancties op Rusland. (Novum)