Clicky


KNMI: koudste augustus in twintig jaar

KNMI: koudste augustus in twintig jaar
29-08-2014 11:21 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Door een serie 'zeer koele dagen' is de maand augustus met een gemiddelde van ongeveer 16,1 graden de koudste in meer dan twintig jaar. Dat meldt het KNMI vrijdag. Augustus is ook de eerste maand sinds december vorig jaar met een lagere gemiddelde temperatuur dan normaal.

De zomer is over het geheel gezien wisselvallig verlopen. Juni was warm, juli zeer warm maar augustus zeer koel. "Zulke tegenstellingen komen niet vaak voor", aldus het KNMI. Vooral in het noorden van het land waren de temperaturen vaak 'opmerkelijk hoog'.

In De Bilt lag de gemiddelde temperatuur over juni, juli en augustus op ongeveer 17,4 graden tegenover 17 graden normaal. Juli behoort met 19,4 graden gemiddeld zelfs tot een van de warmste maanden sinds het begin van de metingen. Augustus was daarentegen zeer nat. Er viel landelijk zo'n 125 millimeter regen tegenover 78 millimeter normaal.

Ondanks het regenachtige einde, was de zon de rest van de zomer vaak te zien. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 645 uur zon tegenover 608 uur normaal, berekende het KNMI. Aan zee scheen de zon ongeveer 710 uur, in het zuiden van Limburg zo'n 590 uur. (Novum)