Clicky


Meer omzet en winst voor luchthaven Schiphol

Meer omzet en winst voor luchthaven Schiphol
29-08-2014 10:00 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Schiphol heeft in het eerste halfjaar, mede dankzij de volledige overname van een vastgoedfonds, bijna tien procent meer omzet weten te boeken. De nettowinst steeg met ruim vijftien procent. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers van de luchthaven.

De omzet van Schiphol kwam uit op 712 miljoen euro, tegen 650 miljoen in de eerste zes maanden vorig jaar. Zonder de stijging van de omzet door de koop van het resterende belang in vastgoedfonds AREB steeg de omzet met 3,4 procent tot 672 miljoen euro. Schiphol hield na belastingen en kosten een winst over van 127 miljoen euro.

Het aantal passagiers dat van, naar en via Schiphol vloog lag in de eerste jaarhelft vier procent hoger dan een jaar eerder, op 25,7 miljoen. De via de luchthaven vervoerde vracht steeg met 9,1 procent tot 802 duizend ton. Het aantal vliegbewegingen kwam 2,6 procent hoger uit op 209.800.

Topman Jos Nijhuis spreekt in een toelichting van een 'wederom positieve' ontwikkelingen wat betreft passagiers en vracht. Vanwege de 'gezonde groei', beheerste kostenontwikkeling en lage rentestand, is Schiphol van plan de tarieven op 1 april volgend jaar met ruim vijf procent te verlagen.

Schiphol zag de bezetting van zijn kantoren in de eerste zes maanden iets lager uitkomen dan in 2013: 87,1 procent om 87,3 procent. "De marktsignalen zijn licht positief", stelt het bedrijf echter. De inkomsten uit de winkelverkopen achter de douane stonden onder druk. Gemiddeld gaf een passagier 14,79 euro uit, tegen 16,23 euro vorig jaar. Uit parkeren beurde de luchthaven wel meer inkomsten. (Novum)