Clicky


6.000 ontslagen en naamswijizging voor noodlijdend Malaysia Airlines

6.000 ontslagen en naamswijizging voor noodlijdend Malaysia Airlines
29-08-2014 09:56 | Algemeen | auteur De Redactie

KUALA LUMPUR - De reorganisatie bij Malaysia Airlines kost een derde van het personeel zijn baan. Staatsfonds Khazanah Nasional wil zesduizend van de twintigduizend banen schrappen bij de noodlijdende en door rampen geplaagde luchtvaartmaatschappij, zo maakte het vrijdag bekend.

De reorganisatie en nieuwe investeringen kosten het staatsfonds ongeveer zes miljard ringitt (1,4 miljard euro). Khazanah Nasional wil Malaysia Airlines opheffen en laten overgaan in een nieuw bedrijf. De maatschappij moet dan vanaf 2017 weer winstgevend worden.

De luchtvaartmaatschappij komt zoals eerder aangekondigd volledig onder de controle van de overheid, via het staatsfonds. Dat heeft nu al 69 procent van de aandelen in handen. Het staatsfonds wil na de reorganisatie het bedrijf in 2019 weer naar de beurs brengen.


De handel in het aandeel Malaysia Airlines werd voor de opening van de Maleisische beurs vrijdag stilgelegd, omdat er een mededeling zou komen over de reorganisatie. Persbureau Bloomberg berichtte eerder dat een vijfde van de banen bij het bedrijf verloren zou gaan.

Malaysia Airlines heeft in het halfjaar dat vlucht MH370 verdween dieprode cijfers geschreven. Topman Ahmad Jauhari Yahya voorspelde bovendien dat de tragedies met vlucht MH370 en vlucht MH17, die vorige maand werd neergehaald, in de tweede jaarhelft een nog grotere impact krijgen. Al voor de rampen was de luchtvaartmaatschappij echter al verlieslijdend. (Novum/AP)