Clicky


WHO waarschuwt voor 20 duizend ebolabesmettingen

WHO waarschuwt voor 20 duizend ebolabesmettingen
28-08-2014 13:29 | Gezondheid | auteur De Redactie

GENÈVE - Bij de huidige ebola-epidemie kunnen mogelijk meer dan twintigduizend mensen met de dodelijke ziekte besmet raken. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag gezegd. Dat is meer dan zes keer dan het huidige aantal besmettingen, dat op 3069 staat.

"Dat betekent niet dat we twintigduizend besmettingen verwachten", aldus assistent-directeur van de WHO Bruce Aylward. "Maar hebben een systeem nodig waarmee we met stevige aantallen kunnen omgaan." Volgens Aylward kan de ebola-uitbraak een omvang aannemen die nog niet eerder werd voorzien.

De organisatie denkt dat in veel getroffen gebieden het werkelijke aantal besmettingen twee tot vier maal hoger kan liggen dan tot nu toe is vastgesteld. De WHO heeft donderdag een plan gepubliceerd om de epidemie in zes tot negen maanden uit te roeien. De uitvoer van dit plan kost 370 miljoen euro en vereist de hulp van 750 internationale en twaalfduizend lokale hulpmedewerkers.

In totaal zijn tot nu toe 1552 mensen aan ebola overleden. Meer dan veertig procent van de besmettingen deed zich in de laatste drie weken voor. De ziekte heeft zich verspreid over Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. (Novum)