Clicky


Platini ziet af van presidentschap FIFA

Platini ziet af van presidentschap FIFA
28-08-2014 13:26 | Sport | auteur De Redactie

MONACO - Michel Platini wil voorzitter van de UEFA blijven en ziet af van een gooi naar het FIFA-presidentschap. Dat heeft de Fransman donderdag wereldkundig gemaakt. Algemeen werd verwacht dat de 59-jarige Platini de belangrijkste uitdager zou worden voor FIFA-baas Sepp Blatter. De weg voor de 78-jarige Zwitser naar een vijfde termijn als FIFA-baas ligt nu open.

Platini stelde dat er 'geen schaduw van een twijfel is' over zijn beslissing. "Ik weet dat sommigen van jullie verwachtten dat ik de FIFA aan zou vallen, maar dat is niet mijn doel. Uiteraard willen we een FIFA die beter werkt, transparanter is, met meer solidariteit en beter gerespecteerd door iedereen die van voetbal houdt", somde de Fransman de Europese kritiek op de wereldvoetbalbond op.

De Europese voetbalbonden kwamen donderdag voor het eerst samen sinds ze Blatter in juni openlijk bekritiseerden in Brazilië. De bijeenkomst leek te duiden op een bittere strijd tussen een UEFA-kandidaat en Blatter om de macht binnen de FIFA. Platini maakte aan dat vooruitzicht echter een einde.

De IJslandse bondsvoorzitter Geir Thorsteinsson vatte de stap van Platini samen met de woorden: we hebben voor vrede gekozen. "Ik denk dat dit een logische beslissing is."

In plaats van het FIFA-voorzitterschap ambieert Platini nu een nieuwe termijn als UEFA-baas. De Franse voormalige middenvelder is sinds 2007 voorzitter van de UEFA. In 2011 werd hij al eens herkozen en in maart zijn er opnieuw verkiezingen. (Novum)