Clicky


Insteekhaven Isselt krijgt bodembescherming

Insteekhaven Isselt krijgt bodembescherming
28-08-2014 10:30 | Algemeen | auteur De Redactie

AMERSFOORT - De insteekhaven in het gebied Isselt wordt veel gebruikt voor de beroepsvaart. Dit om goederen te lossen en voor de aanvoer van zand, grind & cement voor de betoncentrales. Aan de kant van de Vanadiumweg is een openbare laad- en loskade. In 2009 en 2010 zijn de damwanden langs een deel van deze haven vervangen.

Na het aanbrengen van de damwand is de bodem langs de damwand verdiept, voor een betere bereikbaarheid van de beroepsvaart. De schroefwerking van de schepen veroorzaakt echter gaten in de bodem tegen de damwand aan. Hierdoor komt de stabiliteit van de damwand in gevaar. Het is daarom nodig om bodembescherming aan te brengen.

Bodem afgraven en zinkstukken aanbrengen

De gemeente Amersfoort heeft aannemersbedrijf BWO opdracht gegeven deze bodembescherming aan te brengen. Dit gebeurt in de periode van eind augustus tot medio november. De aannemer zal eerst de bodem ontgraven, in de strook langs de damwand. Daarna worden zinkstukken van wilgenhout aangebracht die verzwaard worden met stortsteen. Tegen de damwand aan wordt vervolgens beton aangebracht om te zorgen dat er geen uitspoeling van zand kan plaatsvinden tussen de zinkstukken en de damwand.

Bereikbaarheid scheepvaart

Mogelijk is de insteekhaven in de genoemde periode niet op elk moment beschikbaar voor het aanleggen van schepen.