Clicky


Verzekeringstak SNS diep in het rood

Verzekeringstak SNS diep in het rood
28-08-2014 09:47 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De verzekeringstak van SNS Reaal heeft in de eerste maanden een stevig verlies geleden. De afdeling die momenteel te koop staat onder de naam Vivat kwam eind juni 225 miljoen euro tekort, zo maakte SNS donderdag bekend. Dat verlies is voor een groot deel te wijten aan eenmalige tegenvallers.

Vooral de resultaten van dochter Zwitserleven trekken een zware wissel op de prestaties van Vivat. De pensioenverzekeraar leed tussen januari en juni een verlies van 272 miljoen euro, omdat Zwitserleven geld opzij moest zetten voor mogelijke toekomstige uitkeringen na de splitsing. Vorig jaar kwamen de verzekeringsbedrijven van SNS samen nog uit op een verlies van 53 miljoen euro.

De rode cijfers bij de verzekeraar wegen stevig door op het resultaat van de gehele groep. SNS Reaal verloor eind juni na afdracht van belasting 125 miljoen euro. Dat is veel minder dan de anderhalf miljard medio vorig jaar, maar in dat bedrag waren toen ook verliezen van vastgoedtak Property Finance opgenomen. Sinds begin dit jaar is dat een los bedrijf.

De omzet van het vorig jaar genationaliseerde SNS Reaal nam daarentegen wel toe, met bijna een kwart in vergelijking met een jaar geleden. De inkomsten van de bank en verzekeraar kwamen uit op bijna 3,9 miljard euro. De stijging is vooral te danken aan een stevige winst op de beleggingsportefeuille van de verzekeringstak.

SNS Reaal is sinds eind vorig jaar hard bezig met het splitsen van de bank- en verzekeringsactiviteiten. Dat proces wordt volgens topman Gerard van Olphen in de loop van 2015 afgerond. De verzekeringstak wordt dan als eerste verkocht, waarna ook de bank op termijn moet terugkeren naar de markt.

Waar de verzekeraar als gevolg van het splitsen grote voorzieningen moest nemen en daardoor op verlies uitkwam, wist SNS Bank wel winst te boeken. De bankentak hield eind juni 114 miljoen euro over, bijna honderd miljoen minder dan vorig jaar. SNS Bank moest echter 51 miljoen aan bankenbelasting betalen, voor de nationalisatie van SNS Reaal. (Novum)