Clicky


Kabinet en bevriende oppositie eens over begroting

Kabinet en bevriende oppositie eens over begroting
27-08-2014 20:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben een akkoord gesloten over de begroting voor volgend jaar. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdagavond gezegd.

Dijsselbloem sprak na overleg op het ministerie van Financiën van een 'voorzichtige begroting'. "Het is een begroting die rekening houdt met de beperkte ruimte die we nu hebben en de grote onzekerheden door de internationale omgeving", zei Dijsselbloem. "Maar het is er wel eentje die de koopkracht van zo veel mogelijk mensen ontziet."

Door de 'lasten op arbeid te drukken' en 'enkele gerichte investeringen' in de economie gaat de burger er in de portemonnee komend jaar een klein beetje op vooruit, zo zei Dijsselbloem. "Het koopkrachtbeeld is een heel voorzichtig plusje." Dat betekent niet dat het een makkelijk jaar wordt. "Het wordt echt nog een lastig jaar, dat zeg ik niet alleen maar om al te veel optimisme te temperen, dat is echt zo."

ChristenUnie-voorman Arie Slob is tevreden met het resultaat. "Veel keuzes blijven pijn doen, maar dat is in deze tijd onvermijdelijk. Het beeld is nu evenwichtiger dan wanneer wij niet aan tafel hadden gezeten." Slob heeft naar eigen zeggen vooral willen opkomen voor 'de mensen in het land die minder te verteren hebben'.

Volgens D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold gaan de lasten minder omhoog. "We willen zorgen voor een evenwichtig koopkrachtbeeld en dat alles bij elkaar leidt tot een beetje meer werkgelegenheid en meer consumentenvertrouwen."

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer toonde zich tevreden over het gesloten akkoord. "Ik denk dat we samen met D66, ChristenUnie en SGP goede afspraken hebben gemaakt om het economisch herstel zo veel mogelijk te steunen en de werkgelegenheid zo veel mogelijk te bevorderen."

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij noemt het begrotingsakkoord ook 'evenwichtig'. "Er ligt een realistisch plaatje dat recht doet aan de financiële degelijkheid, maar waarin ook goed wordt gekeken naar wat de gevolgen zijn voor de koopkracht voor mensen. We hebben gekeken naar hoe we de economie verder kunnen versterken en daar gericht op geïnvesteerd."

Het akkoord houdt onder meer in dat een half miljard euro wordt uitgetrokken voor lastenverlichting voor lage en middeninkomens. Ook komt er een extraatje voor ouders met een laag inkomen. De koopkracht gaat er volgend jaar heel beperkt op vooruit, verwachten de partijen.

Ook komt er op aandringen van de drie oppositiepartijen meer geld voor defensie, noodhulp en de opvang van vluchtelingen. Het kabinet doet zaken met de drie oppositiepartijen om verzekerd te zijn van hun steun in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben. (Novum)