Clicky


Officieel onderonsje Poetin en Porosjenko

Officieel onderonsje Poetin en Porosjenko
26-08-2014 23:36 | Buitenland | auteur De Redactie

MINSK - De presidenten van Rusland en Oekraïne hebben elkaar dinsdagavond op de topconferentie in Wit-Rusland opgezocht voor bilateraal overleg. Het officiële treffen is het eerste tussen de staatshoofden van beide landen sinds de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj.

"Het lot van mijn land en dat van Europa wordt hier in Minsk vandaag beslist", zei de Oekraïense president Petro Porosjenko eerder dinsdag. "De belangen van het Donbekken (Oost-Oekraïne, red.) zijn en worden meegenomen."

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense evenknie ontmoetten elkaar al eerder op de dag. Ze schoven toen beiden aan voor een bespreking met Kazachstan, Wit-Rusland en vertegenwoordigers van de Europese Unie. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is gastheer van de top.

Het bilaterale overleg komt als een verrassing. De verstandhouding tussen Rusland en Oekraïne is erg slecht en de strijd in het oosten van Oekraïne houdt aan.

Het Kremlin bevestigde dinsdagavond dat Poetin zijn Oekraïense evenknie afzonderlijk heeft gesproken. Gastheer Loekasjenko noemde het onderhoud van Poetin en Porosjenko 'moeilijk', maar wilde ze geen mislukking noemen. (Novum/AP)