Clicky


Oekraïne neemt Russische militairen gevangen

Oekraïne neemt Russische militairen gevangen
26-08-2014 10:40 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - Oekraïne zegt dat zijn strijdkrachten tien Russische militairen gevangen hebben genomen in een oostelijke regio waar gevochten wordt met pro-Russische separatisten.

De militairen behoren tot een Russische luchtlandingsdivisie. Ze werden maandag gevangengenomen in de omgeving van Amvrosiivka, bij de Russische grens in de regio Donetsk.

Op de Facebookpagina van de Oekraïense strijdkrachten werden van vijf van de gevangenen video-opnamen geplaatst. Een van hen verklaarde dat de soldaten waren gemobiliseerd voor een militaire oefening.

Het Russische ministerie van defensie liet weten dat de soldaten in het grensgebied patrouilleerden en waarschijnlijk per ongeluk de grens waren overgestoken, melden Russische persbureaus.

Rusland heeft tienduizenden militairen in gebieden langs de grens met Oekraïne gestationeerd. Dit heeft de zorg gewekt dat Rusland een invasie in Oekraïne voorbereidt.

Maandag meldde Oekraïne dat tien tanks en twee pantserwagens van het Russische leger de grens in het zuidoosten van Oekraïne waren overgestoken. De voertuigen waren getooid met vlaggen van de door separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Oekraïne zegt ook dat Russische artillerie de omgeving van Novoazovsk in het uiterste zuidoosten van het land onder vuur heeft genomen.

Rusland blijft hardnekkig ontkennen dat het de separatisten in Oekraïne steunt of aanstuurt. (Novum/AP)