Clicky


Italië redt duizenden migranten op zee

Italië redt duizenden migranten op zee
24-08-2014 18:40 | Algemeen | auteur De Redactie

ROME - De Italiaanse marine heeft dit weekeinde zo'n 3500 bootvluchtelingen opgepikt op zee. Achttien migranten overleefden hun poging om Europa te bereiken niet. Hun lichamen werden eveneens opgepikt door de marine.

De marine werd bijgestaan door de kustwacht en koopvaardijschepen. De lichamen van de achttien slachtoffers werden zondag aan land gebracht op het zuiden van Sicilië. Aan boord waren ook ruim 260 mensen die de overtocht overleefden.

Minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano herhaalde nog maar eens dat Italië Europese hulp nodig heeft. Het land heeft sinds begin 2014 al zo'n honderdduizend migranten opgevangen. 'Italië zal zijn eigen beslissingen maken' als de EU geen hulp biedt, waarschuwde de minister op Twitter. Eurocommissaris Cecilia Malmström liet weten Italië dankbaar te zijn voor zijn 'enorme inspanning' om levens te redden. Ze gaat woensdag met Alfano om tafel zitten om het probleem te bespreken.

Italië geeft inmiddels bijna tien miljoen euro per maand uit aan uitgebreide patrouilles op zee en in de lucht. De patrouilles werden opgeschroefd nadat vorig jaar oktober meer dan 360 migranten verdronken bij het eiland Lampedusa. (Novum)