Clicky


Schiphol heeft nog geen last van IJslandse vulkaan Bardarbunga

Schiphol heeft nog geen last van IJslandse vulkaan Bardarbunga
23-08-2014 20:01 | Burgerluchtvaart | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De dreigende uitbarsting van de IJslandse vulkaan Bardarbunga heeft nog geen invloed op het luchtvaartverkeer van Schiphol. "Het gebeurt nu nog allemaal onder het ijs. Er zijn dus nog geen asdeeltjes in de lucht", zegt een woordvoerder van de luchthaven zaterdag.

De vulkaan ligt onder de gletsjer Vatnajokull. De lava smelt de ijslaag aan de onderkant weg, bleek zaterdag uit seismische gegevens. De dreigende uitbarsting was voor IJsland reden om code rood af te geven voor het luchtverkeer.

Op korte termijn hebben de ontwikkelingen volgens de woordvoerder van Schiphol nog geen consequenties. Het is niet te zeggen wat de gevolgen op langere termijn zijn.

In 2010 had de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull ernstige gevolgen voor het vliegverkeer. Zo'n honderdduizend vluchten werden geannuleerd door de enorme aswolk die bij de eruptie was ontstaan. Nadien werden reglementen voor het vliegverkeer aangepast, waardoor verwacht wordt dat een uitbarsting deze keer tot minder verstoringen leidt. (Novum)