Clicky


173 slachtoffers vliegramp MH17 geïdentificeerd

173 slachtoffers vliegramp MH17 geïdentificeerd
22-08-2014 17:16 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Specialisten hebben tot nu toe 173 slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 geïdentificeerd. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. Van de 46 slachtoffers die de afgelopen week werden geïdentificeerd, hebben er 26 de Nederlandse nationaliteit. Het totaal aantal geïdentificeerde Nederlandse slachtoffers komt hiermee op 112.

Uit welke landen de andere twintig deze week geïdentificeerde slachtoffers komen wordt niet bekend gemaakt. Dat gebeurt op verzoek van de ambassades van de betrokken landen.

Een team van internationale specialisten werkt aan het identificatieproces in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Het ministerie benadrukt dat het nog maanden kan duren voordat ieder slachtoffer is geïdentificeerd.

Experts dachten eerder nog in ieder geval 176 lichamen te kunnen identificeren. In de 228 kisten die vanuit Oost-Oekraïne naar Nederland zijn gebracht, zaten 176 min of meer complete lichamen, zei hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing Arie de Bruijn twee weken geleden. Hoewel De Bruijn zei te hopen alle slachtoffers te identificeren, benadrukte hij dat het heel goed mogelijk is dat dit niet gaat lukken.

Het merendeel van de stoffelijke resten van de slachtoffers is volgens korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman in Nederland. Het proces van identificatie verloopt 'relatief snel', gaf hij anderhalve week geleden aan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou uiterlijk 20 augustus alle dna-profielen van de gevonden resten hebben gemaakt, zei de politiechef. Dan kan worden vastgesteld hoeveel slachtoffers in Nederland zijn.

Bij het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli in het oosten van Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders. Het passagiersvliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. (Novum)