Clicky


'Te weinig grote winkelpanden beschikbaar'

'Te weinig grote winkelpanden beschikbaar'
22-08-2014 17:03 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - In veel winkelgebieden zijn te weinig grote panden beschikbaar om aan de vraag te voldoen van grote ketens. Dat stelt winkelmakelaar Dynamis na onderzoek. Grote ketens kunnen juist zorgen voor extra aanloop voor het hele winkelgebied, stelt de makelaar.

In 24 grote kernwinkelgebieden heeft Dynamis 791 winkelpanden gevonden die beschikbaar zijn. Gemiddeld hebben die panden een oppervlakte van 230 vierkante meter, maar de winkels zijn op zoek naar 145 vierkante meter meer.

De vraag naar grote panden neemt met name toe in de meest populaire locaties zoals binnensteden, waar de bekende winkelketens zoals Zara en Primark domineren. Omdat kleinere winkels op de A1-locaties het tussen de ketens juist moeilijk hebben, komen veel locaties leeg te staan die niet aansluiten op de vraag naar grotere panden.

Regio's proberen in te spelen door panden samen te voegen. In veel historische binnensteden is daarvoor echter niet altijd ruimte. Dit zorgt ervoor dat de wel beschikbare grote panden erg duur zijn, stelt Dynamis. Kleinere panden leveren juist minder op.

Eigenaren van winkelpanden pleitten er eerder deze week al voor om het huurrecht te flexibiliseren, zodat zij makkelijker kunnen investeren in winkelpanden om zo leegstand tegen te gaan. Een flexibeler huurrecht zorgt er namelijk voor dat vastgoedeigenaren kunnen schuiven met huurders, bijvoorbeeld om ruimtes naast elkaar te kunnen samenvoegen. (Novum)