Clicky


Vrachtwagenchauffeurs confronteren Oenema Transport met 'keten van aansprakelijkheid'

Vrachtwagenchauffeurs confronteren Oenema Transport met 'keten van aansprakelijkheid' [+foto's]
22-08-2014 14:00 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

HEERENVEEN - Chauffeurs en kaderleden van FNV Bondgenoten verrassen vrijdagmiddag transportbedrijf Oenema uit Heerenveen met een symbolische keten van aansprakelijkheid.

Een fotocollage aan een ketting beeldt uit hoe Oenema transportopdrachten uitbesteed aan uiteindelijk Bulgaarse chauffeurs. Aan de transporteur de uitdaging om met een grote schaar de keten van uitbesteding door te knippen en te verlossen van praktijken als concurrentievervalsing en arbeidsverdringing.

Vanmiddag om 14:00 uur verzamelen de vrachtwagenchauffeurs bij Oenema Transport aan de Venus 3, in Heerenveen.

Oenema is een van de Nederlandse transportbedrijven dat zich bediend van een buitenlandse constructie. De constructie wordt gebruikt om Bulgaarse chauffeurs voor een Bulgaars loon in Nederland te laten werken. De bij de actie aanwezige vrachtwagenchauffeurs zien de werkwijze van de transporteur als een directe bedreiging van hun eigen werkplek en van het bestaansrecht van hun eigen werkgevers die de regels wel naleven.

De laatste tijd kreeg FNV Bondgenoten van chauffeurs en bonafide transporteurs meldingen over de praktijken bij Oenema. Edwin Atema  van FNV Bondgenoten: "Als vakbond hebben we de zaak onderzocht. We spraken met chauffeurs en bezochten de Bulgaarse vestiging. De Bulgaarse chauffeurs werken, koken en leven -in strijd met de rij- en rusttijden regels- maanden achtereen in hun vrachtwagens. In de buitenwijk van Sofia, Bulgarije, waar het bedrijf zogenaamd gevestigd was, had men nog nooit een vrachtwagen gezien. Het flatgebouw bestond enkel uit woonhuizen. Op deze manier ontwijken werkgevers de beschermende wet en regelgeving voor werknemers."

Foto van het flatgebouw in Sofia Bulgarije waar Inter-East Trucking EOOD gevestigd is

Oud Oenema chauffeur Germ de Jong uit Friesland: "De vrachtwagens met Bulgaars kenteken worden gewoon hier in Heerenveen gekocht. Die wagens komen echt niet uit Bulgarije. De Bulgaarse kentekenplaten worden gewoon in Nederland op de vrachtwagens geschroefd. Veel van mijn oud- collega's durven hierover niet eens met elkaar te spreken. Iedereen weet dat het fout is, maar ze zijn bang om hun baan te verliezen."

Wettelijke ketenaansprakelijkheid

FNV Bondgenoten pleit voor een wettelijke ketenaansprakelijkheid, waarbij opdrachtgevers aansprakelijk gesteld kunnen worden voor misstanden die bij het uitbesteden van hun werkzaamheden plaatsvinden.

Indien Oenema vandaag de keten van malafide praktijken niet doorknipt en daarmee afscheid neemt van misstanden dan gaat de vakbond de opdrachtgevers aanspreken op hún verantwoordelijkheid en ze verzoeken de transportopdrachten uit te besteden aan transporteurs die wél volgens de regels werken.