Clicky


FrieslandCampina wil minder betalen door sancties

FrieslandCampina wil minder betalen door sancties
21-08-2014 22:48 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - FrieslandCampina gaat melkveehouders vanaf volgende maand zeer waarschijnlijk minder betalen voor hun melk. Door de Russische sancties op zuivelproducten is het melkaanbod alleen maar toegenomen en komen de prijzen verder onder druk te staan, aldus de zuivelproducent op zijn website.

FrieslandCampina is naarstig op zoek naar alternatieve afzetmarkten om de gevolgen van de ban op zuivel te beperken. De prijzen van een aantal zuivelproducten stonden volgens het concern al voor de invoering van de sancties onder druk vanwege een achterblijvende vraag op de wereldmarkt.

Omdat de Russische afzetmarkt is weggevallen en de voor Rusland bestemde zuivelproducten nu een andere bestemming moeten krijgen, komen de zuivelprijzen verder onder druk te staan.

FrieslandCampina exporteerde vorig jaar voor 190 miljoen euro naar Rusland en 'ondervindt de gevolgen van de boycot', aldus de zuivelcoöperatie. "De marktverstoring legt extra druk op de zuivelmarkt."

Deze week legde FrieslandCampina de kaasproductie voor de Russische markt stil. De kaas die al gemaakt was maar niet meer in Rusland kon worden afgezet, is inmiddels grotendeels in andere afzetgebieden van de hand gedaan, meldt het bedrijf. Jaarlijks verhandelt de Europese zuivelsector zo'n 250 miljoen kilo kaas. Nederland neemt een vijfde daarvan voor zijn rekening.

Over de lange termijn is de producent wel positief. Dat komt doordat de wereldbevolking groeit en de vraag naar de producten die FrieslandCampina maakt daardoor toeneemt. (Novum)