Clicky


Burgemeesters in geweer tegen Duitse tol

Burgemeesters in geweer tegen Duitse tol
21-08-2014 16:04 | Buitenland | auteur De Redactie

GLANERBRUG - Ongeveer veertig Nederlandse en Duitse burgemeesters hebben donderdag in Glanerbrug een resolutie getekend tegen de Duitse tolplannen. De burgemeesters vrezen voor negatieve gevolgen voor onder meer de werkgelegenheid door het tolvignet dat Duitsland in 2016 wil invoeren op zijn wegennet.

De handel, horeca, recreatie- en evenementenbranche met veel Nederlandse klanten verliezen door de heffing veel inkomsten, voorspellen ze. Voor toeristen wordt het grensgebied minder aantrekkelijk. Ook veel inwoners van de grensstreek worden getroffen, omdat ze winkelen, werken of in hun vrije tijd de grens oversteken, bijvoorbeeld voor bezoek aan familie en vrienden.

De resolutie is van de zogenoemde Euregio, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van 129 Duitse en Nederlandse gemeenten. Burgemeesters die de resolutie nog niet hebben ondertekend, kunnen zich nog twee weken aansluiten. Hoeveel dat zullen doen, is niet duidelijk, zegt een woordvoerder. "Maar we verwachten dat heel veel wel gaan tekenen." De burgemeesters van Enschede en Borne zetten eerder al hun handtekening, evenals een aantal Duitse ambtgenoten.

De Euregio omvat aan Nederlandse zijde de regio's Twente en Achterhoek en delen van Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe. Aan Duitse zijde gaat het om de steden Bad Benhteim, Münster, Osnabrück en de regio eromheen en delen van het zuidelijke Emsland. (Novum)