Clicky


SP en D66 willen duidelijkheid over legergifstoffen

SP en D66 willen duidelijkheid over legergifstoffen
21-08-2014 11:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet de Tweede Kamer zo snel mogelijk duidelijk maken of het leger zijn medewerkers heeft blootgesteld aan giftige stoffen. Oppositiepartijen SP en D66 willen de onderste steen boven.

De minister heeft volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk een groot probleem als defensiepersoneel 'willens en wetens' is blootgesteld aan giftige stoffen. "Als defensie bewust mensen liet werken met giftige stoffen is dat schandalig. Sommigen zijn doodziek", zegt Van Dijk. "Rapporten werden in de doofpot gestopt. Ik wacht nu op antwoorden op mijn Kamervragen."

Ook D66-Kamerlid Wassila Hachchi zegt de antwoorden op Kamervragen die zij eerder heeft ingediend af te wachten. Als die niet toereikend zijn vraagt Hachchi mogelijk een debat aan, zo laat ze weten. De partij wil exact weten hoe de vork in de steel zit.

Defensie zou al vijftien jaar weten dat medewerkers zijn blootgesteld aan hoge concentraties van een zeer kankerverwekkende stof, zo meldde de Volkskrant eerder op basis van meetrapporten uit 1999 en 2002. Personeel van defensie heeft op verschillende legerbasissen materiaal van de Amerikanen onderhouden. De verf en lak waarmee de tanks en gevechtsvliegtuigen waren voorzien bevat het zeer giftige chroom-6.

Hennis zei eerder dit jaar nog dat zij 'geen aanwijzingen' heeft dat medewerkers structureel zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Het ministerie onderzoekt de zaak. Op de berichtgeving in de Volkskrant kon het departement donderdagochtend nog niet reageren. (Novum)