Clicky


Werkloosheid daalt licht naar 8,2 procent

Werkloosheid daalt licht naar 8,2 procent
21-08-2014 10:04 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De werkloosheid in Nederland is in juli licht gedaald naar 8,2 procent, tegen 8,4 procent in juni. Het is de derde maand op rij dat het aantal werklozen terugloopt, zo bleek donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In absolute aantallen daalde het aantal mensen zonder baan met twaalfduizend.

Door de lichte terugval zitten nu nog 645 duizend Nederlanders zonder baan. De werkloosheid daalde de afgelopen drie maanden vooral doordat meer mensen werk vonden, en niet zozeer doordat de beroepsbevolking kromp. Tussen mei en juli betraden namelijk elke maand twaalfduizend mensen de arbeidsmarkt.

Het aantal mensen zonder werk kromp gemiddeld sneller dan de arbeidsbevolking toenam. De afgelopen drie maanden vonden elke maand gemiddeld veertienduizend mensen een baan, zo meldt het CBS. Wel is de beroepsbevolking - en dus ook het aantal mensen met baan - nog veel kleiner dan een jaar geleden.

De werkloosheid volgens de internationale ILO-definitie kwam in juli uit op 6,7 procent. Dat is een fractie lager dan de 6,8 procent van juni. Vanaf volgend jaar stapt ook het CBS over op de internationale definitie, waarin ook bijbanen van minder dan twaalf uur worden meegerekend. 

Terwijl het aantal werklozen daalde, nam het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering juist toe. Volgens cijfers van uitkeringsinstantie UWV hadden vorige maand 437 duizend mensen een uitkering, zesduizend meer dan in juni. Vooral in het onderwijs groeide het aantal mensen in de WW, terwijl in de horeca en de handel veel mensen hun uitkering juist stopzetten. (Novum)