Clicky


Scania G 410 breekt zuinigheidsrecord in prestigieuze Duitse test

Scania G 410 breekt zuinigheidsrecord in prestigieuze Duitse test
21-08-2014 09:57 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

De Scania 13 liter Euro 6 motor heeft de afgelopen maanden in diverse Europese tests al uitstekende resultaten laten zien. Begin dit jaar won de Scania G 410, met de ultrazuinige 410 pk SCR only Euro 6 motor, al de Green Truck Award van de beide Duitse magazines Verkehrs Rundschau en Trucker. De meest recente Euro Truck Test (ETT) van de beide magazines liet zien dat dat geen toeval was. Op het gebied van brandstofverbruik zette de G 410 een zuinigheidsrecord neer. Met een verbruik van 23,3 l/100 km bezet de Scania de hoogste positie in de all-time ranking. Nog niet eerder werd een dergelijk laag verbruik op de loodzware testroute gerealiseerd.

In de ETT nam de Scania G 410, met de SCR only motor, het op tegen de Mercedes Actros, de Daf XF en de Renault T. De overige merken waren tijdens de test niet met een voertuig aanwezig. De Scania scoorde het best op brandstofverbruik en deelde met Mercedes het podium voor wat betreft de prijs-kwaliteitvergelijking.

Alle trucks legden de 499 km lange testroute af ten noorden van München. Deze kent enkele loodzware parcours. Het totale gemiddelde brandstofverbruik van de Scania G 410, inclusief AdBlue kwam op 24,18 l/100 km. Werd de AdBlue buiten beschouwing gelaten – wat in de praktijk vaak gebeurt – dan noteerde de Scania een dieselverbruik van 23,3 l/100 km. Maar liefst 1,7 l/100 km minder dan nummer 2, de Mercedes Actros. Een ander bijzonder kenmerk van de motor is dat hij van alle geteste voertuigen het laagste vermogen leverde, maar het hoogste koppel bood.

Deze prestatie was niet alleen de verdienste van de indrukwekkende motor, maar ook het resultaat van de Eco performance mode van Scania Opticruise in combinatie met Active Prediction, de cruise control op basis van GPS gegevens. Ook de vorig jaar geïntroduceerde Streamline cabine doet in de praktijk wat in de windtunnel werd beloofd. Een optimale luchtstroom vermindert de weerstand en draagt op die manier weer enkele procenten bij aan het lage brandstofverbruik.