Clicky


'IS wilde miljoenen losgeld voor James Foley'

'IS wilde miljoenen losgeld voor James Foley'
21-08-2014 09:40 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste aanvankelijk miljoenen dollars losgeld voor de Amerikaanse journalist James Foley. Dat meldt The New York Times op gezag van de familie van Foley en een voormalige gijzelaar die ook in handen van IS was.

IS gaf deze week een video vrij van de onthoofding van Foley. In de video stelt de beul dat de moord op Foley een vergeldingsactie betrof voor de Amerikaanse luchtaanvallen op doelwitten van IS in Irak.

De Verenigde Staten zouden hebben geweigerd het losgeld te betalen. Meerdere Europese landen maakten wel miljoenen over naar de terreurorganisatie om de levens van hun ingezetenen te sparen, meldt The New York Times.

De druk op de Amerikaanse regering is toegenomen. Zij zou onvoldoende hebben gedaan om het leven van Foley te sparen. IS dreigt bovendien andere Amerikaanse gijzelaars in zijn handen om te brengen.

Washington maakte wellicht om deze reden bekend dat president Barack Obama deze zomer had ingestemd met een geheime missie om Amerikaanse gijzelaars in Syrië te bevrijden. De missie mislukte, omdat de commando's de gijzelaars niet konden vinden. (Novum)