Clicky


Autofabrikant Volvo buigt verlies om naar winst

Autofabrikant Volvo buigt verlies om naar winst
20-08-2014 16:15 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Autobouwer Volvo heeft zich in het eerste halfjaar flink hersteld ten opzichte van vorig jaar. Een verlies van 778 miljoen Zweedse kronen (84,9 miljoen euro) werd in de eerste zes maanden omgebogen tot een winst van 535 miljoen kronen, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde cijfers.

Ook de omzet steeg op jaarbasis fors, van 56,3 miljard naar 64,7 miljard kronen. Volvo verkocht 229 duizend auto's, 9,5 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Bestuursvoorzitter Håkan Samuelsson spreekt in een verklaring van 'bemoedigende resultaten'. "We doen het goed en hebben veel om naar uit te kijken", stelde hij.

Vooral in China zijn de cijfers voor Volvo goed. In het eerste halfjaar verkocht het merk daar 34,3 procent meer auto's. Eind 2009 werd Volvo Car Corporation gekocht door het Chinese automerk Geely. Daarvoor was het van oorsprong Zweedse merk in handen van het Amerikaanse Ford.

Ook in Europese landen, waaronder Nederland, neemt het marktaandeel van Volvo toe. In Nederland verkocht Volvo 8.243 auto's, tegen 7.282 een jaar eerder. (Novum)