Clicky


Zwitser Ernst Bromeis volbrengt zwemtocht door Rijn

Zwitser Ernst Bromeis volbrengt zwemtocht door Rijn
20-08-2014 13:59 | Binnenland | auteur De Redactie

HOEK VAN HOLLAND - Langeafstandszwemmer Ernst Bromeis is erin geslaagd om als eerste mens de complete Rijn af te zwemmen. Hij begon bij de bron in Zwitserland en bereikte woensdagochtend de Noordzee bij Hoek van Holland.

De Zwitser was sinds 7 juli onderweg. Zijn laatste kilometers werden woensdag begeleid door een patrouilleboot van de Rotterdamse havenmeester. Bromeis hoefde toen nog maar enkele kilometers te zwemmen. Hij moest vanuit de Berghaven in Hoek van Holland bij het strand zien te komen.

Hij werd daar opgewacht door onder anderen vrouw en kinderen. "Met het zwemmen naar de open zee aan het eind van deze lange expeditie is voor mij een droom in vervulling gegaan", aldus Bromeis.

De Zwitser wilde met zijn zwemtocht aandacht vragen voor schoon water. Soms moest de zwemmer echter ook te voet, als hij stukken niet mocht of kon zwemmen door de stand van het water, slechte weersomstandigheden of obstakels zoals dammen.

Bromeis deed in 2012 ook al een poging de Rijn af te zwemmen maar strandde toen voor hij Nederland wist te bereiken. De totale lengte van de Rijn is 1247 kilometer. (Novum)