Clicky


CPB: strengere sancties tasten groei aan

CPB: strengere sancties tasten groei aan
20-08-2014 11:15 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Als Rusland besluit de handelssancties tegen de Europese Unie en de Verenigde Staten verder uit te breiden, dan kan dat de economische groei flink ondermijnen. De economie wordt in dat geval niet alleen getroffen door de verminderde handel, maar ook door meer onzekerheid. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag na een analyse.

Als Moskou de import uit de EU en de VS met tien procent terugschroeft, dan valt de economische groei in het jaar daarna een kwart procentpunt lager uit. Zijn de sancties omvangrijker en blokkeert Rusland een vijfde van diezelfde invoer, dan kan dat de economische groei zelfs met een half procentpunt drukken.

In dat laatste geval ondervindt de Nederlandse economie ook het tweede jaar na de sanctie nog nadeel van de maatregelen, zo berekende het CPB. De groei ligt dan 0,1 procentpunt lager dan zonder de sancties. Vooral investeringen zullen leiden onder nog sterkere handelssancties, zo stelt het onderzoeksbureau.

Voordat beide situaties aan de orde zijn, moet Rusland de maatregelen tegen de VS en de Europese Unie echter nog fors uitbreiden. Momenteel weert Moskou namelijk slechts drie procent van de import. In de berekeningen van het CPB wordt uitgegaan van een importdaling boven op die krimp van drie procent. (Novum)