Clicky


Staat betaalt half miljoen voor hek om villa koning

Staat betaalt half miljoen voor hek om villa koning
20-08-2014 09:55 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Nederlandse staat heeft 461 duizend euro aan pacht betaald om een hek om de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland te kunnen zetten. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van stukken waar de redactie de hand op heeft weten te leggen.

Een Griekse advocaat onderhandelde namens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) met de buurvrouw van de koning. Het hek staat namelijk op haar grond. Ze kwamen vorig jaar tot een akkoord.

Het gaat om twee stroken land van 1034 en 376 vierkante meter, waarvan de marktwaarde ruim 35 duizend euro zou zijn. De Nederlandse staat heeft door de overeenkomst dertig jaar het recht om over de grond te beschikken.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet zeggen waarom het hek niet op de grond van de koning zelf is geplaatst. "Deze grond is nodig voor veiligheidsmaatregelen die de overheid treft", reageert de RVD slechts tegen RTL.

in juni bleek al dat de overheid een steiger heeft laten aanleggen bij het vakantiehuis van de koning. Eerder zei premier Mark Rutte (VVD) dat het vakantiehuis een privéaangelegenheid van de koning is. Hij noemde het bedrag ook niet toen de Tweede Kamer om opheldering vroeg over de rol van de overheid bij de vakantiewoning en de gevolgen voor de schatkist.

Willem-Alexander en Máxima kochten de villa in Griekenland nadat ze afzagen van hun vakantiehuis in Mozambique in januari 2012. Ze deden het huis in het Afrikaanse land van de hand, nadat er ophef over was ontstaan over het vastgoedproject waar het buitenhuis deel van uitmaakte. (Novum)