Clicky


Neumeister Hydraulik op IAA: Kiepen, meten en sturen

Neumeister Hydraulik op IAA: Kiepen, meten en sturen
20-08-2014 09:40 | IAA Nutzfahrzeuge Hannover | auteur De Redactie

HANNOVER(D) - Neumeister Hydraulik presenteert op de IAA, naast het standaard productprogramma, de technologie thema's: kiepen, meten en sturen. Neumeister Hydraulik, gevestigd in Neuenstadt am Kocher, zet in op kwaliteit speciaal bij componenten die op het gebied van kiep hydrauliek, in de meettechniek en bij besturingssystemen worden ingezet. Betrouwbaarheid en zekerheid staan bij deze productgroepen voorop omdat zij toegepast worden in situaties waar veiligheid belangrijk is.

Kiepen

Hydraulische cilinders voor kiepers staan bloot aan grote temperatuur verschillen, alsmede aan elkaar tegenwerkende milieu invloeden. Dit zorgt ervoor dat alle componenten regelmatig op de proef worden gesteld. "Dat gaat niet zonder passende kwaliteit" verklaart hoofd verkoop Dieter Niemann. "Wij hebben de ervaring opgedaan dat alleen onderdelen die aan een hoge kwaliteitsstandaard voldoen op termijn doen wat de gebruiker van zijn product verwacht."

Dit geldt in het bijzonder voor fronthefcilinders, die in achterwaartse kiepers zoals aanhangwagens of bulkvoertuigen ingebouwd worden. Deze hydrauliek cilinders met meerdere stappen zijn een specialiteit van de onderneming uit Neuenstadt, die zich distantieert van goedkope  productiemethoden. Kwaliteit is hier noodzaak, omdat de cilinder vaak de stabilisatie van het voertuig moet overnemen. Hiervoor is een functionaliteit en robuustheid nodig die alleen bereikt kan worden bij een hoogwaardige en gecontroleerde productie.

Cilinders toegepast in driezijdige kiepers biedt Neumeister Hydraulik eveneens aan in hoogwaardige kwaliteit. Ook hier zijn stabiliteit en betrouwbaarheid nummer één. Voor een betrouwbare inzet op termijn in vrachtwagens of aanhangwagens worden de volledig kardanisch gelagerde cilinders op de gebruikseisen aangepast door de specialisten van Neumeister Hydraulik.

Meten zonder aanraking

Om een hydrauliek cilinder bij bepaalde toepassingen exact te kunnen positioneren, zijn afstands-meetsystemen noodzakelijk. Neumeister Hydraulik heeft op dit terrein uitgebreide ervaring. Al in 2008 op de IAA presenteerden de hydrauliek specialisten uit Neuenstadt een afstandsmeetsysteem met het makkelijk te installeren "EasyPlug" systeem. Deze aansluiting maakt het mogelijk om eenvoudig en snel meetgegevens te genereren met behulp van een sensor binnenin de cilinder.

Op de komende beurs toont Neumeister Hydraulik de nieuwste generatie intelligente meettechniek in hydrauliek cilinders. Neumeister Hydraulik heeft deze bijzondere technologie ontwikkeld samen met een specialist in meten zonder aanraking. De uiterst preciese lineaire lengtemeting met behulp van aanrakingsvrije positiesensoren is toepasbaar in vele situaties. De intelligente hydrauliek cilinders van Neumeister Hydraulik bieden de trailer-, machine- en installatiebouwers een belangrijke bijdrage voor innovatieve productontwikkeling bij stationaire en mobiele toepassingen.

Tweeweg gedwongen besturing

Elektronisch hydraulisch aangestuurde stuursystemen behoren tot de veiligste onderdelen in voertuigen. Betrouwbaarheid en gebruikszekerheid nemen ook bij deze productgroep een hoofdrol in. Neumeister Hydraulik heeft zich met behulp van vele toepassingen in de voertuigbouw tot een toonaangevende fabrikant van innovatieve stuursystemen ontwikkeld.

De elektronisch hydraulisch gestuurde systemen worden ingezet om achterassen van vrachtauto's en opleggers te sturen. Deze voertuigen zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Ook hier worden hoge eisen gesteld aan de onderdelen die moeten zorgen voor een storingsvrij gebruik.

De door Neumeister Hydraulik ontwikkelde tweeweg gedwongen besturing voldoet aan deze eisen zowel met het oog op gebruikszekerheid als ook de robuustheid en de lichtgewicht bouwmethode.

Twee gescheiden stuurcircuits geven via twee "gever"cilinders verbonden met de koppelschotel van de trekker stuursignalen naar twee "nemer"cilinders in het assenstel. Alle cilinders zijn dubbelwerkend, zodat exacte bewegingen in beide richtingen afgegeven en ontvangen kunnen worden. De onderdelen van het hydraulische stuursysteem zijn zo ontworpen dat het systeem ook bij maximale belasting betrouwbaar en precies werken.

Met het daarop afgestemde tweeweg gedwongen besturingsblok wordt het hele systeem bestuurd. Onder moeilijke rijomstandigheden kan dit besturingsblok handmatig bediend worden. Hierdoor kan het voertuig ook in zeer smalle wegsituaties veilig en snel gestuurd worden.