Clicky


Voorzitter CNV Vakcentrale: 'Asscher moet schijnconstructies echt tegengaan'

Voorzitter CNV Vakcentrale: 'Asscher moet schijnconstructies echt tegengaan'
19-08-2014 15:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - "De Wet Aanpak Schijnconstructies is een stap vooruit. Maar verder nog onvoldoende als het gaat om het echt tegengaan van schijnzelfstandigheid en het bevorderen van gelijk loon voor gelijk werk. Dan  is er nog een lange weg te gaan", aldus Maurice Limmen, voorzitter van de CNV Vakcentrale in een vandaag verstuurde brief aan Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

"Een probleem in het wetsvoorstel is dat de aansprakelijkheid voor misstanden met werknemers in de keten van opdrachtgevers te beperkt is geformuleerd. Daarnaast mis ik in de wet een substantiële uitbreiding van de capaciteit bij de Inspectie SZW. Als de inspectie de mankracht niet heeft om regels te handhaven, heb je niets aan regels", zegt Limmen.

Fatsoenlijk loon

Ook vindt Limmen dat Brussel een tandje moet bijzetten om buitenlandse werknemers die in Nederland werken een fatsoenlijk loon te bezorgen. Limmen: "Deze werknemers zijn nu veel te goedkoop vergeleken met Nederlandse werknemers. Het is slecht voor het draagvlak van Nederlandse werknemers voor de Europese Unie als de Europese Commissie hier niets aan doet."

Deze maand wordt de wet voorgelegd aan de Raad van State voor advies. "Nu kan het wetsvoorstel nog worden bijgeschaafd. De Raad van State en het parlement zijn aan zet", aldus Limmen.