Clicky


CDA wil kartelverbod boeren en tuinders afschaffen

CDA wil kartelverbod boeren en tuinders afschaffen
19-08-2014 11:19 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Boeren, tuinders en vissers moeten de mogelijkheid krijgen een economisch kartel te vormen. Dat heeft oppositiepartij CDA dinsdag voorgesteld. Door kartelvorming toe te staan moet de macht inperken die supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo hebben bij het bepalen van de prijzen.

"Nederland telt nu vijf grote inkooporganisaties die eigenlijk de prijzen bepalen," zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. "Je zou als boeren en tuinders meer kunnen samenwerken, een blok kunnen vormen naar de afnemende partijen. Zo voorkom je dat producten tegen bodemprijzen of kostprijs weg moeten."

Om kartelvorming mogelijk te maken wil Geurts de ruimte benutten die de Europese wetgeving volgens hem biedt. "Ik wil absoluut niet ingrijpen op de vrije markt, maar als we zo doorgaan als nu dan neemt het aantal agrarische bedrijven drastisch af. Dat zou ook betekenen dat wij meer afhankelijk worden van het importeren van voedsel uit het buitenland."

Het CDA pleit ook voor een nieuw op te richten toezichthouder die boeren, tuinders en vissers beter moet beschermen tegen de macht van supermarktketens. Volgens Geurts gebeurt het te vaak dat grote inkooporganisaties leveranciers eenzijdig prijsverlagingen opleggen.

"Op dit moment kunnen zij met hun klachten alleen bij die inkooporganisaties zelf terecht. Een boer of tuinder denkt wel twee keer na voordat hij dat doet. Komend jaar is hij namelijk weer afhankelijk van die supermarkt," aldus Geurts. "Een toezichthouder moet controleren of inkooporganisaties hun macht niet misbruiken." (Novum)