Clicky


Vijfduizend banen op het spel door Russische boycot

Vijfduizend banen op het spel door Russische boycot
19-08-2014 10:42 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vijfduizend Nederlandse banen staan op de tocht door de Russische boycot van landbouwproducten. De sancties kosten Nederland minstens driehonderd miljoen euro. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Ruim de helft van die vijfduizend banen die bij de export naar Rusland betrokken waren, is terug te vinden in de producerende bedrijfstakken. Dat geldt met name in de landbouw en voedingsmiddelenindustrie.

Nederland voerde vorig jaar voor ongeveer een half miljard aan 'boycotgoederen' naar Rusland uit. Daarop werd ongeveer driehonderd miljoen euro winst gemaakt. Het kostte Nederland tweehonderd miljoen euro aan goederen en diensten uit het buitenland om die export mogelijk te maken.

Het aantal banen dat mogelijk verdwijnt naar aanleiding van de strafmaatregelen kan oplopen. Als bedrijven omvallen omdat er een groot omzetverlies is, verdwijnt er meer werkgelegenheid, aldus het statistiekbureau. De gevolgen zouden echter mee kunnen vallen als bedrijven nieuwe afzetmarkten vinden, of hun handel laten lopen via landen die niet worden geboycot.

Het CBS is met de schatting positiever dan ING. De bank denkt dat er tienduizend Nederlandse banen op de tocht staan door de wederzijdse sancties tussen Rusland en Nederland. (Novum)