Clicky


NS boekt winst door eenmalige meevallers

NS boekt winst door eenmalige meevallers
15-08-2014 14:53 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De NS heeft in de eerste zes maanden van het jaar 133 miljoen euro winst behaald. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van het verlies van 76 miljoen euro in die periode vorig jaar, maar dat kwam vooral door incidentele meevallers. De bedrijfslasten vielen lager uit doordat de kosten voor de afwikkeling van het Fyra-dossier meevielen. Dat meldde het spoorwegbedrijf vrijdag.

Uiteindelijk verloor de NS 88 miljoen euro op het debacle met de Fyra, nadat het spoorwegbedrijf begin dit jaar een schikking had getroffen met de Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda. NS kreeg toen 125 miljoen euro terug.

Niet alleen het geld uit Italië had een positieve invloed op de cijfers over de afgelopen jaarhelft. Het vervoer van consumenten per trein en bus leverde de NS 94 miljoen euro meer op dan in de eerste helft van vorig jaar. Op de zakelijke markt was echter nauwelijks sprake van groei.

Afgezien van de eenmalige posten presteert NS 'redelijk stabiel', aldus een zegsman vrijdag. De omzet kwam net boven de twee miljard euro uit. In de eerste helft van vorig jaar zat de NS daar nog nipt onder.

De NS verwacht dat de verbetering zich de rest van het jaar doorzet, maar ook dat komt door de eenmalige meevaller. Over de resultaten volgend jaar is de NS minder positief, mede doordat 'noodzakelijke investeringen' in materieel moeten worden gedaan. "NS zal onverminderd op de kosten moeten letten", aldus financieel topman Engelhart Robbe in een verklaring. De spoorwegvervoerder vervangt de komende jaren een groot aantal sprinters en intercity's. (Novum)