Clicky


Oekraïne: Russisch konvooi mag de grens niet over

Oekraïne: Russisch konvooi mag de grens niet over
12-08-2014 17:25 | Buitenland | auteur De Redactie

KIEV - Het Russische humanitaire konvooi dat op weg is naar Oost-Oekraïne komt het land niet in. Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdiensten dinsdag gezegd. De stoet van 280 witte vrachtwagens vertrok eerder op de dag uit Moskou. Oekraïne ontzegt de vrachtwagens toegang tot het land omdat het zonder toezicht van het Rode Kruis om een geheime militaire missie zou kunnen gaan.

Maandag ging de regering in Kiev akkoord met een hulpmissie onder toezicht van het Internationale Rode Kruis. De neutrale organisatie zei echter niet te weten wat het konvooi van dinsdag vervoert. Ook de bestemming zou onduidelijk zijn. "Op dit moment hebben we hier geen overeenstemming over bereikt en het lijkt het initiatief te zijn van de Russische Federatie", aldus woordvoerder André Loersch.

Volgens Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad is het konvooi dat dinsdag vertrok niet door het Rode Kruis goedgekeurd. Hij toonde in het geheim gemaakte beelden waarop vergelijkbare witte vrachtwagens geparkeerd staan bij een Russische legerbasis. Daarop is te zien dat militairen in uniform in een rij voor een truck staan.



Russische media meldden dat de vrachtwagens tweeduizend ton hulpgoederen - van babyvoedsel tot slaapzakken - vervoeren. Een orthodoxe priester zegende de witte trucks voor vertrek met wijwater. Waar het hulpkonvooi de grens wil oversteken is volgens een woordvoerder van het Russische ministerie voor noodsituaties nog niet bepaald. Het transport zou nog dagen kunnen duren.

Hoewel in Oost-Oekraïne de nood hoog is, hebben Kiev en het Westen Russische hulpmissies meermaals tegengehouden uit angst dat ze een opzet zijn voor een militaire missie.

Oekraïne eist dat het hulpkonvooi, als het eenmaal wordt geleid door het Rode Kruis, de grens oversteekt op een plek waar de regering de dienst uitmaakt. Zeker honderd kilometer van de Oekraïens-Russische grens is in handen van de pro-Russische separatisten. (Novum)