Clicky


'Merendeel slachtoffers MH17 gerepatrieerd'

'Merendeel slachtoffers MH17 gerepatrieerd'
11-08-2014 17:08 | Ongevallen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het merendeel van de stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is in Nederland. Dat zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman maandag tijdens een briefing in de Tweede Kamer over de afgebroken repatriëringsmissie.

De missie werd vorige week afgebroken omdat de situatie te gevaarlijk werd. De onderzoekers hebben daarom maar een klein deel van de rampplek kunnen doorzoeken. Maar dat is geen maatstaf voor het bereikte resultaat, zei Bouman. De onderzoekers hebben namelijk die plekken onderzocht waar de kans het grootst was om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen terug te halen.

Ook is gebruikgemaakt van satellietbeelden en informatie van de eigen veiligheidsdiensten, zei Bouman. Bovendien hebben lokale inwoners het gebied al uitgebreid doorzocht. Dat blijkt uit het feit dat maar weinig is gevonden. Daarnaast zijn speurhonden ingezet, zei de politiechef. "Het is mijn overtuiging dat wij op dit moment denken dat echt het merendeel van de stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen in Nederland zijn."

Bouman zei verder dat het proces van identificatie 'relatief snel' gaat. Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet zaterdag weten dat inmiddels 65 slachtoffers zijn geïdentificeerd. Vrijdag stond de teller nog op 23. Premier Mark Rutte (VVD) zei eerder dat het identificatieproces weken, zo niet maanden in beslag kan nemen.  (Novum)