Clicky


Experts kunnen 176 lichamen identificeren

Experts kunnen 176 lichamen identificeren
08-08-2014 16:51 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De experts die in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum werken aan de identificatie van de slachtoffers van vlucht MH17 denken op dit moment 176 lichamen te kunnen identificeren. Dat heeft Arie de Bruijn, hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing, vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Tot nu toe zijn 23 lichamen officieel geïdentificeerd.

"We hebben 176 dossiers die feitelijk een min of meer compleet lichaam beschrijven", aldus De Bruijn. "We kunnen heel voorzichtig concluderen dat we in Hilversum 176 lichamen kunnen identificeren."

Van de 23 slachtoffers die op dit moment officieel zijn geïdentificeerd, konden 21 slachtoffers op basis van hun gebit worden geïdentificeerd. Twee slachtoffers kregen hun naam terug op basis van een vingerafdruk.

Op basis van de 267 rouwkisten die de afgelopen twee weken zijn binnengekomen in de kazerne, konden de experts in totaal 703 zogenoemde post-mortemdossiers maken. Daarvan beschrijven 527 dossiers 'een of meerdere lichaamsdelen'. Op basis van onder meer dna-onderzoek moeten deze worden toegeschreven aan een slachtoffer.

De Bruijn zei verder dat het internationale team van experts inmiddels van alle 298 slachtoffers die om het leven kwamen een dossier in het systeem heeft. "Op basis van deze gegevens kunnen we de matching uitvoeren." Hoewel De Bruijn zei te hopen alle slachtoffers te identificeren, benadrukte hij dat het heel goed mogelijk is dat dit niet gaat lukken.

Inmiddels is het team in Hilversum ook begonnen met het sorteren van de persoonlijke bezittingen die in het rampgebied in Oekraïne zijn geborgen. Het team gaat in eerste instantie op zoek naar paspoorten en documenten die kunnen bijdragen aan de identificatie van de slachtoffers. Andere spullen die kunnen worden gerelateerd aan een slachtoffer worden zo snel mogelijk teruggeven aan de nabestaanden. (Novum)