Clicky


Nederlandse missie MH17 stopt vanwege veiligheid

Nederlandse missie MH17 stopt vanwege veiligheid
06-08-2014 19:17 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De repatriëringsmissie in Oekraïne wordt afgebroken. Het is te gevaarlijk in het gebied waar vlucht MH17 is neergestort. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdag op een persconferentie in Den Haag.

De veiligheidssituatie verslechtert met de dag. Door te toegenomen spanning kunnen de experts in het gebied hun werk niet doen. En de verwachting is dat dit ook de komende tijd niet kan. Daarom is het 'in dit licht thans niet zinvol' om de missie voort te zetten, zei Rutte. De nabestaanden worden hierover geïnformeerd.

"We zouden heel graag zijn gebleven om ons werk nog grondiger te kunnen doen. Maar de ontwikkelingen wijzen in een andere richting. We hebben gedaan wat we konden onder de huidige omstandigheden." Maar iedereen is het erover eens dat de onderzoekers niet aan onnodige risico's moeten worden blootgesteld.

De belangrijkste gebieden zijn niettemin doorzicht. Volgens Rutte is een 'lichtpuntje' dat de afgelopen dagen weinig stoffelijke resten zijn geborgen. Dat lijkt erop te wijzen dat in de dagen na de ramp meer is gebeurd dan tot nu toe werd aangenomen.

Er blijft een klein team achter in de regio. "Er blijft dus een mogelijkheid voor de lokale bevolking om eventuele stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers over te dragen." Donderdag vertrekt vanuit Charkov een vlucht met een grote hoeveelheid gevonden bagage uit de wagon en uit het rampgebied naar Nederland.

Ook blijft het nog mogelijk om na lange tijd nog dna-onderzoek te doen, zei Rutte. "Het is onze ambitie om terug te komen op de crashssite zodra we er zicht op hebben langere tijd onder stabiele omstandigheden te kunnen werken."

Rutte hoopt verder over drie weken te kunnen laten weten hoeveel lichamen zijn geborgen. Er zijn zevenhonderd dna-monsters genomen die op dit moment worden onderzocht. Na dat onderzoek is duidelijk hoeveel slachtoffers zich in Hilversum bevinden. Hoeveel slachtoffers zijn geïdentificeerd, wordt elke vrijdag bekendgemaakt.

"Het feit dat we nu de crashssite verlaten, betekent niet dat de onderzoeken naar de toedracht en de opsporing ophouden", besloot Rutte. "Ook richting de nabestaanden zeg ik: we stoppen nu, maar we stoppen niet."

De Nederlandse, Australische en Maleisische experts moesten de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de vliegramp woensdag voortijdig afbreken omdat er in het gebied werd gevochten.

In het gebied waar vlucht MH17 neerstortte strijden Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten om de macht. Het neergehaalde vliegtuig van Malaysia Airlines ligt midden in een voor beide kampen strategisch belangrijk gebied. Volgens de Oekraïense regering heeft het regeringsleger zich woensdag gehouden aan internationale afspraken om in het rampgebied zelf niet te vechten.   (Novum)