Clicky


'150 lichamen en 300 delen MH17-ramp onderzocht'

'150 lichamen en 300 delen MH17-ramp onderzocht'
06-08-2014 16:02 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het team dat de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne in Hilversum identificeert heeft inmiddels 150 complete lichamen en driehonderd lichaamsdelen onderzocht. Dat heeft de Maleisische minister van Volksgezondheid Datuk Seri Subramaniam woensdag verklaard tegenover het Maleisische staatspersbureau Bernama.

In totaal zijn zeshonderd delen uit 226 kisten onder de loep genomen, verklaarde de minister. Het team van forensische experts heeft 450 van deze een lijkschouwing verricht. Het zal volgens de bewindsman nog een tot twee weken duren voordat alle lijkschouwingen zijn verricht. Op basis van dna-monsters van familieleden krijgen de slachtoffers weer een naam.

De uitspraken van de Maleisische minister is opvallend omdat Nederland zich op het standpunt stelt dat er geen uitspraken over het identificatieproces wordt gedaan, zolang de familieleden nog geen definitief uitsluitsel hebben gekregen. Premier Mark Rutte (VVD) maak vorige week bekend dat elke vrijdag bekendgemaakt wordt hoeveel slachtoffers er zijn geïdentificeerd.

Tot nog toe zijn er, officieel, twee slachtoffers geïdentificeerd die de Nederlandse identiteit hebben. Officieus werd woensdag ook al duidelijk dat een Brits slachtoffer is geïdentificeerd. De vader van de 28-jarige man bracht het nieuws naar buiten. Vlak voordat de Maleisische premier Najib Razak vorige week vrijdag uit Nederland vertrok, liet hij ook al weten dat er meerdere Maleisische slachtoffers waren geïdentificeerd.

Een team van meer dan tweehonderd specialisten werkt in de Hilversumse Korporaal van Opheusdenkazerne aan de identificatie van de slachtoffers die op 17 juli om het leven kwamen in het oosten van Oekraïne. Het vliegtuig van Malaysia Airlines, vlucht MH17, is vermoedelijk uit de lucht geschoten. (Novum)