Clicky


WHO steekt 74 miljoen euro in ebolabestrijdingsplan

WHO steekt 74 miljoen euro in ebolabestrijdingsplan
01-08-2014 19:12 | Gezondheid | auteur De Redactie

CONAKRY - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat honderd miljoen dollar, omgerekend 74 miljoen euro, investeren in het bestrijden van de ebola-epidemie in West-Afrika. De leiders van de getroffen landen Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone zijn vrijdag in Conakry bijeengekomen om te spreken over het gezamenlijk stoppen van de verspreiding van de dodelijke ziekte.

Sinds de uitbraak van de epidemie zijn al 729 mensen in vier landen omgekomen. In totaal raakten tot nu toe 1323 mensen besmet. Volgens de WHO is het de grootste ebola-epidemie ooit.

"Deze epidemie verspreidt zich sneller dan onze pogingen om haar onder controle te brengen", aldus WHO-directeur Margaret Chan. "Als de situatie zich blijft verslechteren kunnen de gevolgen catastrofaal zijn." Chan hoopt dat de bijeenkomst een keerpunt in de bestrijding van de uitbraak wordt.

De naties en de WHO zijn van plan honderden extra medische hulpmedewerkers in de landen waar de ziekte woedt te stationeren. Ook wordt gewerkt aan strengere grenscontroles, betere detectie- en preventiemethoden en het uitbreiden van het WHO-kantoor in Guinee.

Chan benadrukte dat de ziekte-uitbraak ook een sociale dimensie heeft waarmee rekening moet worden gehouden. Veel mensen verstoppen patiënten omdat ze bang zijn dat medische hulpdiensten de ziekte verspreiden, of wenden zich liever tot traditionele geneesheren. Deze culturele praktijken staan een doortastende bestrijding van de epidemie in de weg, zo waarschuwt Chan.



Randy Schoepp, een wetenschapper in dienst van het Amerikaanse leger die in Liberia bloedmonsters test op het virus, zegt dat het huidige dodental mogelijk slechts het topje van de ijsberg is. Zelfs de monsters naar het lab krijgen is een opgave omdat veel chauffeurs te bang zijn om reageerbuisjes met mogelijk besmet bloed te vervoeren. "Ik geloof dat we op de hoogte zijn van een klein deel van alle besmettingen", aldus Schoepp. "Het virus verspreidt zich naar grote, stedelijke gebieden. We krijgen nu overal bloedmonsters vandaan."

Patiënten met ebola krijgen koorts, diarree en hevige bloedingen. Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen de ziekte. Het virus wordt verspreid door direct contact met lichaamsvloeistoffen van patiënten. (Novum)