Clicky


Zelfde ceremonie voor slachtoffers MH17

Zelfde ceremonie voor slachtoffers MH17
01-08-2014 19:10 | Ongevallen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De lichamen die worden geborgen op de rampplek van vlucht MH17 krijgen dezelfde ceremonie als de slachtoffers die eerder naar Nederland werden overgebracht. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdagmiddag gezegd tijdens een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dat betekent dat de lichamen vanuit Charkov naar vliegbasis Eindhoven worden gevlogen en van daaruit in een rouwstoet naar Hilversum worden overgebracht. Wanneer de eerstvolgende vlucht zal plaatsvinden, is nog niet bekend. Nederlandse en Australische onderzoekers hebben vrijdag menselijke resten geborgen op de plek waar het vliegtuig neerkwam.

Rutte maakte verder bekend dat Nederland nog eens zestig experts en zestig marechaussees naar Oekraïne stuurt om te helpen bij het onderzoek. Momenteel zijn 332 Nederlandse en Australische onderzoekers in het gebied en daar komen nog eens 68 Maleisiërs bij. Zondig kan de missie nog verder worden uitgebreid.

De uitvalsbasis van alle experts van de repatriëringsmissie wordt verplaatst naar Soledar, een stad ten noordwesten van het rampgebied. Volgens Rutte kunnen de onderzoekers sneller werken, omdat Soledar dichter bij de rampplek ligt. Charkov blijft wel de logistieke en facilitaire uitvalsbasis.



Rutte omschreef de veiligheidssituatie ter plekke als 'instabiel'. De ontwikkelingen worden continu in de gaten gehouden en elke dag wordt beslist of het verantwoord is om naar de rampplek te gaan. Vanwege gevechten lukte dat de afgelopen dagen niet. "De situatie is zeer onvoorspelbaar en veranderlijk", zei Rutte. Het geduld van de onderzoekers wordt zeer op de proef gesteld. "Ik heb het grootste respect voor hun doorzettingsvermogen."

In Hilversum werken momenteel ruim tweehonderd mensen aan de identificatie van de slachtoffers in de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Die kazerne is inmiddels aangemerkt als plaats delict, om het proces te 'beschermen', zei Rutte. Voortaan wordt elke vrijdag de stand van zaken rondom de identificatie van de slachtoffers toegelicht.

Vrijdag werd bekend dat een tweede slachtoffer is geïdentificeerd. Het betreft een Nederlander. Rutte herhaalde dat het proces van identificatie soms snel, maar soms ook maanden kan duren.

De Tweede Kamer wordt vrijdag eveneens geïnformeerd over de jongste ontwikkelingen, aldus Rutte.  (Novum)