Clicky


Doden en gewonden door gasexplosies in stad Taiwan

Doden en gewonden door gasexplosies in stad Taiwan
01-08-2014 14:22 | Buitenland | auteur De Redactie

KAOHSIUNG - Een reeks ondergrondse gasexplosies in de Taiwanese stad Kaohsiung heeft donderdagnacht aan zeker 25 mensen het leven gekost. Brokken beton en auto's vlogen door de lucht in de straten werden diepe geulen geslagen. Bijna 270 mensen raakten gewond, sommige van hen zeer ernstig.

Kaohsiung, een drukke havenstad met 2,8 miljoen inwoners, is de op een na grootste stad van Taiwan. De in totaal vijf explosies deden zich voor in de dichtbevolkte wijk Chian Chen, waar pijpleidingen van verschillende petrochemische bedrijven naast het rioleringsysteem door de grond lopen.

Onder de slachtoffers zijn vier brandweerlieden, die enkele uren voor de eerste explosie waren uitgerukt om een mogelijk gaslek te onderzoeken.

Het gas in kwestie is vermoedelijk propeen, een belangrijke basisstof voor de petrochemische industrie. De betreffende gasleidingen behoren toe aan het staatsbedrijf CPC, dat liet weten dat er voor de explosies geen problemen waren gemeld.

Het is het tweede grote ongeluk dat Taiwan binnen korte tijd heeft getroffen. Op 23 juli kwamen bij een vliegtuigongeluk op het eiland Penghu 48 mensen om het leven. Premier Jiang Yi-huah kondigde voor de slachtoffers van de vliegramp en de explosies een periode van drie dagen nationale rouw af, te beginnen op 5 augustus. (Novum/AP)