Clicky


Onderzoekers bereiken rampplek MH17

Onderzoekers bereiken rampplek MH17
01-08-2014 11:01 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Zeventig Nederlandse en Australische onderzoekers zijn vrijdag op de plaats waar vlucht MH17 neerstortte begonnen met de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Het is voor het eerst sinds het toestel van Malaysia Airlines twee weken geleden werd neergehaald dat een officieel onderzoeksteam daadwerkelijk aan de slag kan.

"Na de geslaagde verkenning van gisteren, is het nu ook gelukt om onze experts ter plaatse te krijgen", zegt hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg. "Als zij stoffelijke overschotten vinden tijdens het zoeken, worden die meteen geborgen."

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldde vrijdagochtend op Twitter dat het om de grootste groep onderzoekers tot nog toe gaat die aan de slag kan. Naar verluidt arriveren vrijdag ook nog koelwagens in het gebied om de stoffelijke resten in te vervoeren.

Het team bereikte het rampgebied in het oosten van Oekraïne via een nieuwe, langere, maar veiligere route. De omweg voerde door een streek die het Oekraïense leger heeft heroverd op de pro-Russische separatisten. Halverwege de noordelijke route voegde zich een tweede groep Nederlandse onderzoekers aan bij het konvooi.

Onderzoekers deden de afgelopen dagen meerdere pogingen om het rampgebied te bereiken, maar moesten die telkens afbreken. Door gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten was de route tussen Donetsk en het rampgebied onveilig voor de onderzoekers. (Novum)