Clicky


Norbert Dentressangle neemt Amerikaanse Jacobson over

Norbert Dentressangle neemt Amerikaanse Jacobson over
01-08-2014 10:41 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Norbert Dentressangle en beleggingsfonds Oak Hill Capital Partners melden vandaag de ondertekening van een protocolakkoord voor de overname door Norbert Dentressangle van het volledige aantal aandelen van het Amerikaanse logistiek- en transportbedrijf Jacobson.

Jacobson Companies - een belangrijke speler op de Noord-Amerikaanse markt voor Logistiek en Transport, met dezelfde waarden als Norbert Dentressangle

Jacobson is opgericht in 1968 in Des Moines (Iowa, VS). Het bedrijf is een van de best presterende operatoren voor Transport & Logistiek in Noord-Amerika, met 5.500 medewerkers, een geïntegreerde transport- en logistieke fleet en infrastructuur, een jaaromzet van 0 mln. in 2013 en een gemiddelde EBITDA-marge van 9,5%.

Jacobson houdt een flexibel business model aan en is een rendabel, goed beheerd bedrijf, met weinig overhead, operationele excellentie en een breed en evenwichtig klantenbestand. De organisatie van Jacobson omvat twee divisies die het volledige Noord-Amerikaanse grondgebied bestrijken: Logistiek, met 142 warenhuizen en een totale opslagruimte van 3 mjn. m², en Transport, met een vloot van 350 trekkers en 1.650 aanhangers. Het bedrijf beschikt over gespecialiseerde expertise en een sterke marktpositie in de sectoren voedingswaren en drank, chemie, landbouwmachines, algemene consumptiegoederen en duurzame consumptie- en productiegoederen.

Jacobson bedient meer dan 1.800 klanten in de VS met added-value services (co-packing, co-manufacturing, reverse logistics…) en staat bekend voor zijn hoge kwaliteits dienstverlening.

De transactie maakt van Norbert Dentressangle een grotere wereldspeler, met een jaaromzetgroei van +15% tot €5 mld. Ook op de Amerikaanse markt voor Logistiek en Transport stelt Groep Norbert Dentressangle zich nu op als een niet onaanzienlijke speler, met een omzet van 0 mln.

Door de acquisitie vergroot Norbert Dentressangle zijn geografische reikwijdte en krijgt de Groep een stevige voet aan de grond op de dynamische Amerikaanse markt voor Logistiek en Transport, met mooie verdere ontwikkelingskansen. De VS wordt het derde grootste land voor Norbert Dentressangle, met 14% van de totale omzet van de Groep.

Samen met de reeds bestaande Air & Sea-activiteiten van Norbert Dentressangle in de VS kan de Groep nu aan de klanten van Norbert Dentressangle én van Jacobson efficiëntere, geïntegreerde value-added diensten bieden, zowel op de Amerikaanse markt als op wereldvlak.

Op een positief getrende VS-markt met aanzienlijke groei- en ontwikkelingskansen belooft deze overname nieuwe commerciële synergieën op Amerikaans grondgebied en in andere landen in de wereld voor de klanten van beide bedrijven, die samen ook hun expertise gaan versterken in hun respectieve bedrijfsdomeinen.

De transactie geeft ook ruimte voor het delen van beste praktijken, met name voor Logistiek (engineering – IT – procesautomatisering) en het ontwikkelen van gezamenlijke activiteiten op het gebied van co-packing, reverse logistics en e-commerce logistics.

Hervé Montjotin, CEO van Norbert Dentressangle, verklaart: “De acquisitie van Jacobson is een belangrijke mijlpaal in Norbert Dentressangles ontwikkelingsstrategie om een topspeler te worden voor mondiaal supply chain management, en een snelle stap in de uitbreiding van onze reikwijdte op wereldvlak. Jacobson is een toonaangevende logistieke dienstverlener in de zeer vitale logistieke en transportsector in de VS, en als zodanig een ideale strategische aanwinst voor Norbert Dentressangle. De basiswaarden voor Jacobson’ succes zijn operationele excellentie en klantgerichtheid; ook heeft het bedrijf een sterke historie wat groei en rendabiliteit betreft. De ondernemingsgeest en het management team van Jacobson sluiten perfect aan bij die van Groep Norbert Dentressangle. Ik ben ervan overtuigd dat ons akkoord nieuwe mogelijkheden vrijmaakt voor de medewerkers en klanten van Jacobson, en vertrouw erop dat wij over alle troeven beschikken om de integratie van de Jacobson-teams in Norbert Dentressangles organisatie snel en vlot te laten verlopen.”

“Wij verheugen ons erop om verder te gaan binnen Norbert Dentressangle, een belangrijke speler op de logistieke en transportmarkt in Europa, met een bedrijfscultuur en waarden die volledig met de onze stroken,” zegt Tony Tegnelia, COO en Co-President van Jacobson. “Wij waarderen het ten zeerste dat wij ons kunnen aansluiten bij een dynamische organisatie, met mogelijkheden voor ons om een bredere, mondiale waaier aan diensten aan onze klanten te bieden.”

Denis Nayden, Voorzitter Jacobson en Partner bij Oak Hill Capital, licht toe: “Binnen ons partnerschap met Jacobson hebben wij nauw samengewerkt met het management team om van het bedrijf een leider te maken voor supply chain management en 3PL in de VS. Als deel van Norbert Dentressangle is Jacobson in een uitstekende positie om een hoeksteen te worden van een organisatie van wereldklasse en wereldformaat. Het verheugt ons dat wij deze prachtige verdere stap voor Jacobson’ medewerkers en klanten hebben kunnen identificeren, binnen Groep Norbert Dentressangle.”

De transactie zal naar verwacht rond half september 2014 worden afgerond, mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden en goedkeuring door de bevoegde toezichtinstanties.