Clicky


Oekraïne: experts naar andere plek

Oekraïne: experts naar andere plek
30-07-2014 16:47 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Nederlandse forensische experts en marechaussees worden zo dicht mogelijk bij het rampgebied gestationeerd. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrojsman woensdag gezegd in Kiev. De Nederlanders en hun Australische en Maleisische collega's zitten nu nog in een hotel in Donetsk.

Het besluit om de forensische experts te verplaatsen zou eerder woensdag zijn gevallen. Hrojsman staat aan het hoofd van de commissie die de Oekraïense regering na de crash van vlucht MH17 uit Amsterdam instelde.

De Nederlandse missie in Kiev wilde desgevraagd niet reageren op de uitspraken van Hrojsman. Mogelijk gaat missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg er later woensdag op in. Hij praat vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd de pers bij.

De afgelopen dagen werden uit het rampgebied gevechten gemeld. Een gedeelte van het gebied zou niet langer in handen zijn van de pro-Russische separatisten met wie het Oekraïense leger slag levert. Ook in Donetsk kwam de oorlog met name dinsdag dichterbij.

Door de onveilige situatie in het gebied is het al dagenlang niet mogelijk om bij de rampplek te komen. Nederland zet alles op alles om de stoffelijke resten van de 298 slachtoffers te bergen en hun bezittingen zo veel mogelijk te verzamelen en naar Nederland over te brengen.

Op de persconferentie was Ertugrul Apakan, die aan het hoofd staat van de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, er optimistisch over dat de onderzoekers donderdag eindelijk toegang zouden krijgen tot de rampplek. Zowel met de Oekraïense autoriteiten als met de separatisten zouden afspraken zijn gemaakt.(Novum)