Clicky


Volkert van der G. mag weer vrij reizen

Volkert van der G. mag weer vrij reizen
30-07-2014 15:27 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Volkert van der G. mag weer in Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Krimpen aan den IJssel en Tilburg komen. De moordenaar van Pim Fortuyn hoeft daarom geen enkelband meer te dragen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Andere voorwaarden, zoals het contactverbod met de media en de nabestaanden en de chauffeur van Pim Fortuyn, blijven wel overeind. Zulke contacten kunnen volgens de rechtbank maatschappelijke onrust veroorzaken. Van der G. wordt door die voorwaarden ook niet in zijn vrijheid beperkt.

De rechtbank vindt het locatieverbod en het daaraan gekoppelde elektronisch toezicht te zware voorwaarden. De maatregelen staan ook niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk om de samenleving te beschermen en Van der G. te laten terugkeren in de maatschappij.

Een locatieverbod is bovendien een 'aanzienlijke beperking' van de bewegingsvrijheid van Van der G., aldus de kortgedingrechter. Hij woog bij zijn beslissing ook mee dat grote maatschappelijke onrust tot nu toe is uitgebleven.

Van der G. was naar de rechter gestapt omdat hij het niet eens is met de voorwaarden van zijn vrijlating. Die zouden onder meer zijn grondrechten aantasten en het hem moeilijk maken een nieuw bestaan op te bouwen.

Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord die hij op 6 mei 2002 in Hilversum pleegde. Hij kwam in mei op voorwaarden vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf. (Novum)