Clicky


EU akkoord over nieuwe sancties tegen Rusland

EU akkoord over nieuwe sancties tegen Rusland
29-07-2014 19:25 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL - In Brussel is dinsdag overeenstemming bereikt over nieuwe Europese sancties tegen Rusland. Dat heeft president van de Europese Unie Herman Van Rompuy officieel bekendgemaakt. In tegenstelling tot eerdere sancties, die vooral gericht waren tegen personen, zijn de nieuwe strafmaatregelen gericht tegen sectoren van de Russische economie.

Bronnen in Brussel zeiden eerder op de dag al dat er overeenstemming was bereikt.

De nieuwe sancties zijn onder meer van toepassing op de Russische bankensector en de olie- en defensie-industrie. Ook geavanceerde technologische producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt vallen eronder.

Russische staatsbanken mogen voorlopig geen aandelen of obligaties in Europa verhandelen. De export van technologieën waarmee Rusland zijn olie-industrie kan moderniseren wordt volgens een bron in Brussel ook aan banden gelegd. Hetzelfde geldt voor wapenhandel met Rusland.

In een verklaring maakt Van Rompuy duidelijk dat de sancties een reactie zijn op de voortdurende Russische inmenging in Oekraïne.

"De illegale annexatie van gebied en de opzettelijke destabilisatie van een soeverein buurland kunnen niet worden geaccepteerd in het Europa van de 21 eeuw", schrijft van Rompuy, die ook naar de vliegramp met MH17 verwijst. "En als het geweld volledig uit de hand loopt en leidt tot de dood van bijna driehonderd onschuldige burgers op een vlucht van Nederland naar Maleisië, dan vereist de situatie een snelle en vastberaden reactie." (Novum)