Clicky


Deel stoffelijke resten wellicht nooit geborgen

Deel stoffelijke resten wellicht nooit geborgen
28-07-2014 20:30 | Buitenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - De kans dat alle stoffelijke resten van de ramp met vlucht MH17 worden geborgen 'is niet heel groot'. Dat zei korpschef van de nationale politie Gerard Bouman maandag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer over de repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne.

Bouman baseert zich bij dat oordeel op de tijd die inmiddels is verstreken en wat er is gebeurd op de plek van de ramp. "We hebben allemaal de beelden kunnen zien dat er op de rampplek wordt gelopen en dat spullen worden weggehaald." Er is zo veel gebeurd, het is zeer de vraag wat we gaan vinden.

De nabestaanden vragen maar een ding en dat is of hun geliefde terugkomt naar Nederland, zei Bouman. "Ik kan die vraag niet beantwoorden."

De politiechef kan evenmin zeggen naar hoeveel stoffelijke resten nog wordt gezocht. Wat is aangetroffen in de lijkzakken is met geen pen te beschrijven. "Het is echt afschuwelijk." De stoffelijke resten zitten 'in stukken en brokken' bij elkaar. "Groot en klein, het zit in die zakken." Sommige delen zijn verbrand, andere zwaar beschadigd. "Er is niets van te zeggen, hoe graag ik ook zou willen."

Tegelijk acht hij de kans nog steeds groot dat vrijwel alle gevonden stoffelijke resten kunnen worden geïdentificeerd. "Dna-materiaal blijft heel lang beschikbaar."

Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, van wie 194 uit Nederland. Vermoedelijk stortte het vliegtuig neer door een raket van pro-Russische separatisten. (Novum)