Clicky


'Rebellen macht kwijt over deel rampgebied MH17'

'Rebellen macht kwijt over deel rampgebied MH17'
28-07-2014 17:08 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De pro-Russische separatisten zeggen de controle te hebben verloren over een deel van het gebied in Oost-Oekraïne waar 17 juli het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Dat heeft persbureau AFP maandag gemeld. Rondom het gebied woedt een hevige strijd tussen de opstandelingen en het Oekraïense regeringsleger.

Het Oekraïense leger houdt er een andere lezing op na. Bronnen bij de regering zeiden tegen Reuters dat militairen wel terreinwinst hebben geboekt in de buurt van het rampterrein, maar dat het gebied nog niet is heroverd op de rebellen.

De krijgsmacht zegt wel twee dorpen op de separatisten te hebben veroverd. Momenteel wordt gevochten om de macht over een dorp dichtbij het rampgebied. Het leger heeft de afgelopen maanden veel terreinwinst geboekt in Oost-Oekraïne, ten koste van de rebellen.

Het Nederlandse onderzoeksteam moest zowel zondag als maandag samen met de missie van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) halverwege de weg naar het rampgebied rechtsomkeert maken. In het gebied werd te zwaar gevochten om verantwoord verder te kunnen rijden.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay van de Verenigde Naties meldde maandag dat zeker 1129 mensen zijn gedood sinds in Oekraïne gevechten zijn uitgebroken. Daarnaast zijn sinds april 3442 mensen gewond geraakt en meer dan honderdduizend op de vlucht geslagen. (Novum/AP)