Clicky


Dodental strijd Oost-Oekraïne loopt op

Dodental strijd Oost-Oekraïne loopt op
28-07-2014 11:18 | Buitenland | auteur De Redactie

KIEV - Bij gevechten in twee rebellenbolwerken in Oost-Oekraïne zijn zeker acht burgers om het leven gekomen. Dat hebben woordvoerders van de pro-Russische separatisten maandag gezegd. In Loehansk kwamen vijf mensen om het leven bij nachtelijke artilleriebeschietingen en raakten vijftien personen gewond. In Donetsk stierven drie mensen bij gevechten.

De 'antiterreuroperatie' van het Oekraïense leger is de laatste dagen opgeschroefd in de regio. De krijgsmacht probeert het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines eerder deze maand neerstortte op de rebellen te heroveren. Loehansk en Donetsk zijn de hoofdsteden van de door rebellen eenzijdig uitgeroepen 'volksrepublieken'.

Nederlandse en Australische politieagenten zijn maandagochtend vertrokken naar het gebied waar vlucht MH17 werd neergehaald. Zij worden vervoerd in een konvooi van twintig auto's. De agenten moeten het gebied bewaken zodat onderzoekers ongestoord hun werk kunnen doen.

Beide partijen wijzen elkaar aan als schuldige voor de burgerslachtoffers. De opstandelingen zeggen dat de regering artilleriebeschietingen uitvoert op woonwijken. Vorige week beklaagde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zich over de onnauwkeurige raketten die de regeringstroepen zouden inzetten en die vaak woongebieden raken. De inzet van de ongerichte projectielen is volgens HRW in strijd met het oorlogsrecht.

Kiev ontkent raketten op woonwijken af te vuren. De regering beschuldigt de separatisten ervan appartementencomplexen als gevechtsposities te gebruiken. Bij het conflict zijn honderden mensen omgekomen en ruim tweehonderdduizend personen ontheemd. (Novum/AP)