Clicky


VS: bewijs voor Russische raketten op Oekraïne

VS: bewijs voor Russische raketten op Oekraïne
27-07-2014 23:58 | Buitenland | auteur De Redactie

WASHINGTON - Satellietbeelden bewijzen dat Rusland Oekraïens grondgebied heeft bestookt met raketten. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Het departement gaf zondag satellietbeelden vrij waarop de lanceerlocaties en inslagkraters van raketten te zien zouden zijn. De eerste liggen op Russisch, de tweede op Oekraïens grondgebied. De aanvallen vonden volgens buitenlandse zaken plaats tussen maandag 21 en zaterdag 26 juli. Sommige raketten zouden ruim zeven kilometer over de grens zijn neergekomen.

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft de beelden aangeleverd, zegt het ministerie van buitenlandse zaken. ''De uitgestrektheid van het getroffen gebied duidt op salvo's van meerdere raketinstallaties'', stelt het departement. Rond een Oekraïense legereenheid zouden tientallen raketten zijn ingeslagen.

Een andere satellietopname toont volgens het Amerikaanse ministerie houwitsers of andere mobiele artillerie waarover alleen het Russische leger beschikt. Het geschut zou een Oekraïense legereenheid op Oekraïens grondgebied op de korrel hebben genomen. Andere satellietfoto's zouden bewijzen dat 'de separatisten in Oekraïne door Rusland geleverde zware artillerie hebben ingezet tegen Oekraïense strijdkrachten'.

De VS spraken eerder, ook op grond van onder meer satellietbeelden, de verdenking uit dat pro-Russische separatisten vlucht MH17 uit de lucht hebben geschoten. Het gebruikte wapentuig zou afkomstig zijn uit Rusland. Het Kremlin wees de beschuldigingen verontwaardigd van de hand.



De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak zondag met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, meldt die laatste. Lavrov deelde Kerry mee dat Rusland volledig wil meewerken met de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De OVSE-missie is welkom bij twee Russische grensposten, zei Lavrov. De Oekraïense en Amerikaanse regering beschuldigen Rusland van de levering van wapens aan de rebellen in Oost-Oekraïne via de grensovergangen.

Lavrov vroeg Kerry ervoor te zorgen dat ook de Amerikanen de OVSE niets in de weg leggen. Het tweetal sprak verder opnieuw uit dat het akkoord van Genève van 17 april als uitgangspunt moet dienen voor de oplossing van het conflict in Oekraïne.

Van Amerikaanse zijde zijn over het telefoongesprek geen mededelingen gedaan. (Novum/AP)